opc_loader

Menu

Kunstenaars

Biografie

 Juliens, Antoine (1950)

 

Toneelschrijver - Regisseur - Kunstschilder

 

Artistiek Directeur van TEATR'OPERA

 

Antoine Juliens (Jean-Louis Richard), afkomstig uit Virton, volgde een opleiding beeldende kunsten aan Sint-Lucas in Brussel en zijn opleiding theater aan het Institut des Arts de Diffusion in Louvain-la Neuve. Henri Van Lier (filosoof), Pierre Laroche en Pierre Debauche (regisseurs) net als Jean Duvignaud, Jean Rouvet en Denis Bablet (van het CNRS) openden voor hem de weg om de kunst en de wereld in vraag te stellen. In 1991 richtte hij de TEATR’OPERA-compagnie op samen met Isabelle Maudet (actrice en assistent-regie).

Antoine Juliens gaf een vijftigtal voorstellingen in Frankrijk en in België, waarbij hij de vorm van theatraal oratorium introduceerde, en inspireerde zich daarbij in oude en moderne teksten van onder meer Maeterlinck, Shakespeare, Dante, Attâr, Goethe, Gogol, Claudel, Rilke, Baudry, Beckett, Norén, Mirbeau en zijn vrienden Henri Meschonnic en Pierre Klossowski.

Zijn belangrijkste producties zijn: The Aeneid after Virgil (vertaling door Klossowski, Franse tournee), Nuit Dantesque, de vertaling van Dante's Goddelijke Komedie voor het Colla Voce Festival in Poitiers (Planetarium en Nationaal Museum Sainte-Croix), The Mystery of the Conversion van Paul Claudel, theatraal oratorium in de kathedraal van Notre-Dame in Parijs voor de vijftigste sterfdag van Claudel, Au Bois Lacté, opera van François Narboni naar Under Milk Wood van Dylan Thomas voor de Metz Opera, Offenbach On Stage, opera-theater gebaseerd op het werk en het leven van Offenbach in Ile-de-France.

In 2010 richtte hij VERBE SACRÉ op, een cultureel evenement met 10 jaar theatercreaties op de historische site van Landévennec (Bretagne/Frankrijk). In 2018 worden meer dan zestig schilderijen verbonden aan deze creaties tentoongesteld.

In het kader van INTERREG produceerde hij in juli 2014 in Virton (Belgisch Luxemburg), Oratorio for Peace, een voorstelling ter herinnering van de Slag om de Grenzen in augustus 1914.  Hier namen meer dan 500 amateur- en professionele acteurs uit de regio aan deel.  Zijn schilderijen over deze gebeurtenis, een 65-tal, werden tentoongesteld in het gemeentehuis van Virton.  Uit deze tentoonstelling werden een vijftigtal kunstwerken geselecteerd, die nu deel uitmaken van het historisch en cultureel erfgoed van het lokale Baillet-Latour Museum.

In 2017 schreef en regisseerde Antoine Juliens ‘REDEMPTION or the madness of always better’. Dit was een creatie voor de honderdste verjaardag van Octave Mirbeau, in het Cultureel Centrum ROx in Rouvroy en het Cultureel Centrum van Bertrix.  Ook deze voorstelling ging gepaard met schilderijen die dit thema behandelen.  De werken die hier werden getoond, maken nu deel uit van het cultuurfonds van een filosofische vereniging in Bretagne/Frankrijk.

 

Hij gaf bewustwordingstraining in artistieke disciplines aan de EAC Paris in Frankrijk (Ecole des Métiers de la Culture) en van 2015 tot 2019 de regie van spel voor lyrische artiesten aan de International Sommerakademie am Rhein (Duitsland).

Hij ensceneert opera's en muziekwerken: Händel, Offenbach, Stockhausen, Messiaen, en werkt samen met componisten en uitvoerders: Michel Musseau, Fabien Tehericsen, Thierry Pécou, Alain Celo, François Narboni, Michel Boédec, Thierry Chleide, en uitvoerende teksten van Claudel en Péguy met Jean-Pierre Leguay.

 

De Genius of Contemporary Marquetry, GEMAC, deed een beroep op hem voor de scenografieën van de Salons Matières & Sens in Parijs 11e in 2012 en 2013, evenals in de Orangerie du Sénat (Parijs) in augustus 2013.

 

Tentoonstellingen van schilderijen, de basis van zijn theaterwerk, in de Salon de Paris XIè (Olympe de Gouges) en in de Galerie du Marais (Parijs).

 

Om de 950ste verjaardag van de abdij van Orval (België) te herdenken, gaf de cisterciënzergemeenschap opdracht tot een theatraal oratorium, L'Or du Val. Creatie in juli 2021. Muziek van Thierry Chleide & kostuums van Laurence Chapellier (Arts et Métiers ENSAAMA en Paul Poiret School in Parijs).

In de 18e-eeuwse kelders van het Museum van de oude abdij wordt een selectie schilderijen en schetsen met betrekking tot dramaturgie tentoongesteld.

 

Een decaloog (10 schilderijen 60/80) en een Via Crucis (17 schilderijen 60/80) vormen een collectie die nu eigendom is van de abdij van Orval (België). Voor 2024 wordt een Via Crucis-tentoonstelling voorbereid.

 

Antoine Juliens krijgt steun van de Beaumarchais Foundation (Parijs) voor zijn operalibretto El-Gabal.

 

In 2019 werd hem de Godefroid Culture toegekend door de provincie Luxemburg voor al zijn werk.

 

Van juni 2021 tot september 2022 worden 80 schilderijen geïnspireerd door de Ardennen en de Gaume, "Rhapsodie picturale", tentoongesteld in het Provinciaal Paleis van Aarlen, op uitnodiging van de gouverneur van de provincie Luxemburg. Een set maakt nu deel uit van een erfgoedfonds toegeschreven aan de Provincie.

 

Hij produceerde de visuals voor 2 cd's Improvisations Organ and Piano (2022) en het boek "Portret van een componist en improvisator" van Jean-Pierre Leguay, organist emeritus van de kathedraal van Notre-Dame de Paris.

 

Hij werkt aan een theatraal project geïnspireerd door de oorsprong van België, historische teksten en de geschriften van auteur Guy Denis, van de Luxemburgse Academie. Het project, getiteld "AMBIORIX le loup roi", is in voorbereiding voor een creatie in 2023-2024.

 

De archieven van Teatr'Opera zijn gedeponeerd bij het Archief en Literatuurmuseum in (AML) in Brussel en zijn werken en picturaal onderzoek zijn vertegenwoordigd op de website van Belgian Art Gallery.