opc_loader
Nederlandse kunstenaar schilder Ger Van Reede

Van Reede Ger

Ger van Reede, G.J.A.van Reede, was een Nederlands kunstenaar geboren te Rotterdam in 1929 en daar overleden in 1998. Hij was een kunstschilder. Hij heeft opleiding gevolgd aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Daar kreeg hij les van o.a. Willem H. Mühlstaff en Aart Bijl. Na de Academie kreeg hij les op het atelier van Wim Motz, wat van grote invloed is geweest op zijn ontwikkeling. Aan het eind van de jaren vijftig woonde en werkte de kunstenaar in Duitsland. Hij maakte veel reizen naar Frankrijk en Italië.
Zijn stijl maakte een ontwikkeling door van fijnschilderen naar abstract-naturalisme. In de abstracte werken wordt door het weglaten van wat herkenbaar is een ruimtelijk effect bereikt met een natuurlijke spanning. Uit de abstracte werken kwam een drang naar voren om de stad (Rotterdam) toch meer realistisch weer te geven. Zo zijn werken ontstaan die door hun eenvoud een grote indruk maken op de kijker. Kenmerkend voor de werken zijn een afgewogen compositie en een sterk kleurgebruik. De Jazz heeft grote invloed gehad op de kunstenaar. Ger van Reede schilderde veel figuren uit de Jazz zoals Chet Baker, Miles Davis, Gerry Mulligan, Betty Carter etc. Het kleurgebruik legt een rechtstreeks verband tussen klank en kleur.
In 1995 heeft de kunstenaar met succes geëxposeerd in "De Tuyter", het cultureel centrum van Krimpen a/d IJssel. Deze expositie met het thema "Het Nieuwe bouwen in Rotterdam" had zo'n succes dat na enkele maanden een tweede expositie volgde. Nu met het thema "Jazz". (Bron RKD, www.reedevan.dds.nl)
Resulaat:1
Resulaat:1