opc_loader
Kunstwerken van de Belgische kunstenaar Jan D\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'Haese kopen

D'Haese Jan

Jan D'Haese was een Belgische kunstenaar die geboren is in 1922 te Aalst en die in 2005 overleden is te Gent. Hij was een publicist, schilder, dichter en kunstcriticus. Publiceerde o.m. dichtbundels en kunstuitgaven over de schilder Maruits Verbist en de beeldhouwer José Vermeersch, essays over Latemse schilders. Paul de Montprijs voor ‘Hier X-Town’ (1966). Werkte vanaf 1953 mee aan ’t Pallieterke en schreef als kunstrecensent o.m. voor De Standaard, De Nieuwe Gids, Septentrion, Spectacle, Ons Erfdeel. (Piron)

Jean Le Lièvre (1922). Schilder. Metafysische grapjas. Integreert onverwachte voorwerpen in zijn doeken en schept aldus een soort bas-reliëfs. Stelde o.m. tentoon met de Schilders van de Zee in de kerk te Vinkem in 1989. (Piron)

De Latemse Kunstkring is bijzonder opgetogen met de tentoonstelling “Vlaams Meesterschap, selectie uit privécollectie Nokere”. Deze collectie werd immers grotendeels opgebouwd door Jan D'Haese. Wij zijn blij Jan D’Haese via deze tentoonstelling opnieuw in de herinnering te brengen bij onze leden als eerbetoon aan mede-stichter en voorzitter van de Latemse Kunstkring in het kader van ons 60-jarig jubileum dat we dit jaar vieren. Toen eind 1959 de toenmalig schepen van cultuur, historicus en kunstkenner Raf Van den Abeele en enkele kunstvrienden besloten dat het rijke kunstverleden van Latem en Deurle bewaard moest blijven voor de toekomstige generaties, was Jan D’Haese één van hen. Hij volgde Raf op als tweede voorzitter en stond vaak in voor de catalogi van de tentoonstellingen die de Latemse Kunstkring organiseerde. Hij was een zeer boeiende persoonlijkheid die, naast tentoonstellingsmaker, kunstcriticus en dichter ook kunstenaar was onder de naam ' Jean Lelièvre'. Naast werk van hem zien we werk van een 50-tal kunstenaars, uit verschillende stromingen, in verschillende technieken zoals olieverf, aquarel, pastel, beelden, keramiek, stripplaat, grafiek, tekeningen en schetsen van o.a. Emile Claus, James Ensor, Panamarenko, Gustave De Smet, Paul Van Gysegem, George Minne, Walter De Buck, José Vermeersch, Achiel Pauwels, Gilbert Declercq, Michel Seuphor, e.v.a. (www.delatemsekunstkring.be)
Resulaat:1
Resulaat:1