opc_loader
Kunstwerken kopen van de Mechelse kunstenaar Jan de Winter

De Winter Jan

Jan De Winter was een Mechelse beroepskunstenaar geboren in 1936 en gestorven in 2020. Hij was een schilder, tekenaar, graficus, cartoonist, scenograaf en kostuumontwerper. Als cartoonist werkte hij onder de schuilnaam Duncan. Hij heeft een opleiding als houtsnijder gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Mechelen (va. 1966) en aan het Hoger Instituut te Antwerpen o.l.v. A. Zarina. Hij was leraar waarnemingstekenen, kleur en vormgeving in Molenbeek. Hij realiseerde onder meer personages, figuren in een interieur of een landschap alsook composities met figuren. Hij was rechtuit, ongeremd, gedreven en maatschappijkritisch en vulde zijn werken met kleurrijke taferelen van spot en verzet tegen kleinburgerlijkheid, autoriteit en gezag. In zijn werken vinden we een rijke verbeelding terug. De laatste maanden van zijn leven werkte hij aan een boek over zijn cartoons en aan een documentaire over zijn leven en werk.

Uit de pers: “Aanvankelijk is J.D.W. sterk geobsedeerd geweest door de symboliek van de geboorte en was de navelstreng steeds aanwezig in zijn grote composities. Mensen, zij het in een aparte verschijning, vormden met hun slingeropstelling het hoofdthema van zijn vele doeken.” En “Jan De Winter was één van de meest getalenteerde en grootste Mechelse kunstenaars van zijn generatie. Hij was bijzonder veelzijdig en in zijn werk volgde hij zijn eigenzinnige weg: compromisloos.”(Jan Smets, 2020) en naar aanleiding van zijn overlijden: “Met Jan verliest Mechelen één van haar meest getalenteerde kunstenaars. Als overtuigd provo en medeoprichter van het gerenommeerde cultuurcafé 'Herten Aas' gaf hij eind jaren '60, begin jaren '70 de Mechelse kunstscène kleur en inhoud.”( Marc Van Camp, 2020)

Jan De Winter was laureaat van De jonge Vlaamse schilder in 1968 en van de Koopalprijs voor de schilderkunst te Oostende in 1980. Hij behaalde in de jaren ’80 van de vorige eeuw verschillende prijzen met zijn cartoons op Kartoenales te Kortrijk (1983), te Kruishoutem (1985), te Heusden-Zolder (1986), te Tongeren (1986) en te Beringen (1987). Werken van hem vinden we terug bij ons, in Musea te Mechelen, Oostende, Antwerpen en Brussel. Maar ook in het buitenland, waaronder in musea in Tokyo en in Warschau. Overzichtstentoonstellingen in Mechelen in 2019 en 2021. Een retrospectieve rond het leven en werk van Jan De Winter wordt gepland in 2023 door de VZW Het Paradijs in Mechelen.

Hij wordt vermeld in BAS I en Twee eeuwen signaturen van Belgische kunstenaars. (Piron)(BT)
Resulaat:1
Resulaat:1